Många är det säkerligen som har hört ordet tifo, det brukar oftast användas i samband med fotbollsmatcher där supportergrupper gör ett arrangemang av något slag på läktaren. Ordets egentliga betydelse är däremot kort och gott “supporter” på italienska.

Men tifon används som sagt i Sverige mer för att beskriva en form av arrangemang som supportrarna ordnar med. Det kan vara att bilda mönster med papperslappar, det kan vara skyltar och banderoller och mycket mer. Just AIKs supportrar har genom åren gjort sig kända som speciellt skickliga tifo-aktörer. Ett riktigt grymt tifo är något som verkligen kan lyfta stämningen på en arena, publik som spelare. För spelarna kan det vara särskilt tändande om tifot har ett starkt budskap i stil med hur de har supportrarnas stöd i ur och skur.

Vi tänkte här visa upp ett par av de tifon som åstadkommits av AIK-fansen genom åren, några av de vi tycker är de allra häftigaste.

Den första kommer från fjolårssäsongen från derbyt på Friends Arena mellan AIK och Djurgården. Under spelarinmarschen till tonerna av Å vi é AIK så deltar stora delar av publiken i tifot med gula och svarta lappar. I klacken visar man upp en enorm AIK-flagga.

Det andra tifot vi tänkte visa upp kommer också det från ett derby mellan AIK och Djurgården. Då spelades matchen på Råsunda, AIKs mångåriga hemmaarena. Detta är i sanning förmodligen ett av de tuffaste tifon som en svensk supporterförening visat upp. Två boxande nävar.